2010. december 23., csütörtök

A csámcsogó hullák és egyéb érdekességek

Megérkezett postán a magamnak szánt karácsonyi ajándékom (az egyik. a másik egy szakácskönyv, de arról majd máskor), épp ezért, a nap folyamán eléggé fel voltam dobva, még ha nem is volt időm neki csücsülni olvasni, a nagy karácsonyi sütés-főzés, sürgés-forgás közepette.

A könyv:

Az orvostörténész szerző a legkülönösebb gyógymódokat tárja az olvasó elé, illetve azokat a cselekedeteket, amelyek a gyógyítás históriájának elhagyatott határterületein rejtőznek.
A szórakoztató olvasmány illusztrálására álljon itt két jó tanács, amely a hosszú élet titkát fedi fel előttünk. Cserei Mihály krónikaíró így inti hazánk lakosságát: "Ha magyar vagy, s sokáig élni akarsz, okos ne légy, vitéz ne légy, s pénzed se legyen sok."
Egy 1804-ben latinul megjelent kötet szerint a hosszú életet óhajtóknak csak a következőket kell kerülniük: "a gőgöt, a tettetést, a veszekedést, a hálátlanságot, a nagyravágyást, a hivalkodást, a kíváncsiságot, az engedetlenséget, a kapzsiságot, a makacsságot, a harácsolást, a hazudozást, az izgalmakat, a dőzsölést, a meggondolatlanságot, az irigységet, a gyűlölséget, a túlságos örömöt, a pletykát, a torkosságot, a bőbeszédűséget, a léhaságot, a türelmetlenséget, a cselszövést, a hangoskodást, a depressziót, az elkeseredést, a rosszindulatot, a képzelgést és a kishitűséget." Ennyi az egész!


 Aki ismer, az tudja, hogy élek-halok az ilyen könyvekért. Orvostörténet. Biosz-Töri kettős... Tökéletes párosítás. Legalábbis számomra (biosz-kémia szakos voltam gimiben). Az is remek benne, (amit a szerző le  is ír az előszóban), hogy az írója, lévén, hogy orvostörténész és nem orvosdoktor, úgy írta meg ezt a gyöngyszemet, hogy nem kell minden oldalnál értelmező kéziszótárhoz kapni. Érdekes olvasmány lehet a biológia, vagy csupán a különc, teszem azt morbid témák iránt érdeklődőknek.:P

A bolti ára: 2900 forint (én 600ért vettem kiadótól, gondolom karácsonyi árzuhanás)
Oldalszám: 202
Kiadó: Kairosz Könyvkiadó

1 megjegyzés: