2015. január 18., vasárnap

Jo Nesbø: A fiú

A fiú [ Eredeti cím: Sønnen]
Szerző:  Jo Nesbø
Sorozat: -
Kiadó:  Agave
Megjelenés: 2014
Oldalszám:
432
Műfaj/Kategória: skandináv krimi
Kulcsszavak: gyilkosság, bosszú, börtön, drog


Tartalom: Sonny, a rejtélyes, visszahúzódó, kábítószerfüggő fiú tizennyolc éves kora óta börtönben ül, mert beismert két gyilkosságot, amelyeket nem ő követett el. Nem ingyen tette. Cserébe megkapja az egyetlen dolgot, amire szüksége van: heroint. Mivel ügye a korrupt hatalmi rendszer minden szereplőjét érinti, a rendőrségnek és az alvilágnak egyaránt az a célja, hogy folyamatosan bódult állapotban és rácsok mögött tartsák. És Sonnynak ez meg is felel, eszében sincs változtatni a helyzeten. A rabtársai egyfajta gyóntatóként tekintenek a különös, vonzó fiúra, s gyakran öntik ki neki a lelküket. Így esik, hogy egy napon Sonny megdöbbentő dolgot tud meg az egyik rabtársától: rendőr édesapja, akiről ő úgy tudta, önkezével vetett véget az életének, valójában gyilkosság áldozata lett. Sonny világa alapjaiban megrendül. Megszökik a szigorúan őrzött börtönből, és megkezdi vadászatát azok után, akik vétettek ellene.

Vélemények: 
Nesbø nem tud rosszat írni. Harry Hole nélkül is mindig bebizonyítja, hogy a Skandináv Krimi Király igazán érti a dolgát. A fiú jobban tetszett, mint annak idején a Fejvadászok, aminek köze lehet ahhoz, hogy sokban hasonlít a Hole történetekhez:
Jo Nesbø
Egy igazságosztó főhős, aki hadilábon áll a bódító szerekkel, miközben ügyesen lavírozik a törvényes és a törvénytelen határán. További hasonlóság még, hogy a szerelem ugyan könnyen rájuk talál, de nem éppen akadálymentes körülmények között. A legjelentősebb különbség talán, hogy míg Harry a nőkből térdremegést vált ki, addig "őcukisága" Sonny sokkal inkább anyai érzéseket kelt az ember lányában. :) 
Azonban hiába tűnik inkább kölyöknek, mint felnőtt férfinak, Sonny a bosszúját precízen, akkurátusan viszi véghez és habozás nélkül  keményen megbüntet mindenkit, aki rászolgált. Elég ellentmondásos ez egy olyan embertől, aki a légynek se tudna ártani, de működött, akárcsak a sós-karamella. :D 
Nesbø profi módon csepegteti az izgalmakat és az igazságot, ami 5 csillagos regénnyé teszi A fiút. Remekül összerakott karakterek, ügyes megoldások és szaporodó kérdőjelek keresztezik az olvasó útját, amíg bírja cérnával. Aztán úgy fél úton elkezdtem tartani tőle, hogy Sonny olyan galibába sodorja magát, amiből már nincs kiút, de a félelmem szerencsére alaptalan volt, a bácsi megint megoldott/elvarrott minden szálat. :)

Értékelés: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése