2015. január 4., vasárnap

Rick Yancey: Az ötödik hullám - Cassie Sullivan #1

Az ötödik hullám [ Eredeti cím: The 5th Wave]
Szerző:  Rick Yancey
Sorozat: Cassie Sullivan # 1 
Kiadó:  Cartaphilus
Megjelenés: 2014
Oldalszám:
472
Műfaj/Kategória: YA, ifjúsági
Kulcsszavak: disztópia, földönkívüliek, szerelmi háromszög, posztapokalipszis

Tartalom: 
 Hogy a végsőkig kitarts, olyan célt kell választanod, amelyért az életedet is feláldoznád.
Az első hullám nyomán sötétség támadt.
A második hullámot csak a szerencsések élték túl.
A harmadikat pedig a szerencsétlenek.
A negyedik után egyetlen szabály maradt: ne bízz senkiben!
Cassie egy lépést sem tesz a következők nélkül: Luger, M-16-os gépfegyver, lőszer és Bowie-kés. Ennivaló, víz, hálózsák és körömcsipesz csak ezek után következik a listán.
Cassie tizenhat éves, a néptelen országúton menekül. Rajta kívül már nem sokan vannak életben a Földön. Menekül a lények elől, akik embernek látszanak, és akik megölnek minden útjukba kerülőt. Akik több hullámban pusztították az emberiséget. Nem tudjuk, kik az idegenek. Nem tudjuk, miért akarják megsemmisíteni világunkat. Csupán egyvalami világos: mindenkit ki akarnak irtani.
Cassie családja túlélte az első és a második hullámot. A harmadik és negyedik viszont már nem kímélte őket. Cassie most az ötödik hullámmal néz farkasszemet: vagy öl, vagy megölik. „Csak akkor maradsz életben, ha egyedül maradsz” – ez a meggyőződése. De aztán találkozik Evannel, aki elbűvölő és titokzatos, és egyedül ő segíthet Cassie-nek, hogy valóra váltsa az öccsének tett ígéretét. A lány választásra kényszerül bizalom és csüggedés, harc és megadás, élet és halál között. Föladja vagy fölveszi a harcot?

Vélemény: 
Rick Yancey
A karácsonyi szórás legjobban várt darabja volt és maximálisan hozta a várt szintet. Azon kevés könyvek egyike, ahol egyelőre még nem idegesít a szerelmi háromszög(négyszög?) nyilvánvaló jelenléte és nagyon remélem, hogy az író nem viszi el nagyon falbaverős irányba a szálat. Nem bírom, ha a cselekmény helyett a rinyálás kapja a főszerepet. 
Cassie-nél a legszimpatikusabb, hogy ugyan megedződött a megszállás alatt, de nem akartak belőle szuperkatonát faragni. Egy tinilány egyedül a világ ellen, de azért az ésszerűség keretein belül: nem lett hidegvérű, nem tanult meg mindent elsőre és nem csináltak belőle "kiválasztottat".
Tetszett a váltott szemszög, és a részletek, amire az író szépen kitért. Utóbbihoz többek között a szanaszét heverő hullák is hozzátartoztak, akárcsak Cassie tamponja és a lány aggodalma, mi lesz, ha nem talál többet. Életszagú reakciók és elemek, még a legnagyobb vitát keltő ponton is, mikor Cassie abban a bizonyos házban tartózkodik. Szerintem, ha valaki ilyen körülmények között egyedül marad, teljesen normális, ha meg akar bízni valakiben és az ésszerűtlenség ellenére ragaszkodik annak társaságához. Persze ez teljesen emberfüggő, de én - sokakkal ellentétben - nem találtam logikátlannak vagy ostobaságnak.
A földönkívüli megszállás módja nagyon összetett és izgalmas, még ha kissé körülményes is. Pár hullám szerintem elhagyható lett volna, de ez inkább csak szőrszálhasogatás. Remélem, hogy a jövőben többet olvashatunk majd a lények világáról, társadalmáról, mert amit kaptunk, az nem sok. Bízom benne, hogy Yancey világa összetettebb ennél, és meg is osztja velünk a sorra következő részekben.
A cselekmény végig fenntartja az ember érdeklődését, de az utolsó oldalakon úgy felpörög, hogy a körmömet lerágtam olvasás közben. :D Volt ott minden, ami szem szájnak ingere és ugyan lehet, hogy tucatmegoldásnak számított egy-két dolog, én örültem, hogy nem húzzák a szálakat feleslegesen hosszúra. Így pedig idegőrlő függővég nélkül várhatom a következő részt, ami kint már szeptemberben megjelent The Infinite Sea címen. :)))
Sajnos a Cartaphilus kiadó honlapján még semmi információ nincs a második rész megjelenéséről, de nem csodálkoznék, ha a készülő film moziba kerülésének dátumához időzítenék a kiadását. Így vagy úgy, de mindenképpen "polcra kell" kategória az is. 

Értékelés: 5/5*


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése