2014. augusztus 4., hétfő

Frances Hodgson Burnett: A titkos kert


A titkos kert [Eredeti cím: The Secret Garden]
Szerző:  Frances Hodgson Burnett
Sorozat: -
Kiadó:  Ciceró/Móra
Megjelenés:
1959 [Eredeti: 1911]
Oldalszám:
328
Műfaj: 
gyerekirodalom
Kulcsszavak:árvaság, gyerekek, szeretet ereje, barátság

Fülszöveg:A titkos kert valahol Angliában található, szigorú falakkal, vadul burjánzó növényekkel rejtve a kíváncsi szemek elől. A kastély szomorú és titokzatos urán kívül élő ember ide be nem teheti a lábát. Egyvalaki, a csúnyácska, árva, mogorva kis Mary, mégis megszegi a tilalmat. És a varázslatos természet észrevétlenül átformálja a kislányt, s nemcsak barátokra lel, hanem maga is képes gyógyítani, örököt adni – akár a megszelidített, csodálatos vadon.

Vélemény: Valahogy kimaradt a gyerekkoromból, pedig egyértelműen klasszikus és az alapvető gyerekirodalom része. De talán nem is baj, hogy felnőtt fejjel olvastam, mert így jobban értékeltem ezt az időtálló mesét.
Mary olyan mint egy akaratos, undok kis görcs, akinek kijárna egy anyai pofon. Csakhogy pont ez volt, ami hiányzott a kislány életéből: szülők. Félreértés ne essék, a történet kezdetéig, Mary édesanyja és édesapja nagyon is élnek, csakhogy nem nagyon foglalkoznak a ténnyel, hogy van egy lányuk. Egy szem gyermekük nevelését nevelőkre és szolgákra bízzák, és elhalmozzák anyagi javakkal is. Ettől Mary utálatos és tüskés úri kisasszonnyá válik.

Frances Hodgson Burnett
Mikor szülei kolerában elhunynak, Mary a mesés Indiából az angol lápvidékre kerül a mogorva nagybátyjához. Itt talál az addig mellőzött kislány, életében először, igazi barátokat. Először a cserfes, csupaszív szolgálólány, Martha személyében, majd a kertésznek Bennek, és Martha öccsének, Dickonnak is sikerül Mary páncélja mögé jutni.
A címadó kert a nagybácsi elhunyt feleségének szentélye volt, még abban az időben, mikor a ház még nevetéstől és nem komorságtól volt hangos. Mary unalmában talál rá a kertre és a rengeteg gaz és elszáradt kórók alatt meglátja a kert báját. Önkényesen és persze titokban a saját titkos kertjének kiálltja ki, és nekiáll gazolni, ültetni, gondozni. Előbb egyedül, majd Dickonnal karöltve. :)
A kislány bátran és határozott akarattal felvértezve töri fel a kastély titkait lezáró lakatokat. És lassan, ahogy az elfeledett kert visszatalál régi önmagához, Mary szíve, akárcsak a téli álmát alvó zord birtok, felolvad.

Akárcsak én, ahogy a történetet olvastam. :)) Többet a sztoriról nem írok, olvassátok el, ha még nem tettétek meg. Higgyétek el, megéri. Kortalan mese a barátságról és a szeretetről, anélkül, hogy giccses , fárasztó vagy unalmas lenne. Sajnos nincs belőle saját példányom, de amint lehet, szeretném megszerezni. 


Értékelés: 5/5*


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése