2014. augusztus 7., csütörtök

Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt


A betörő, aki parókát visel [Eredeti cím: Burglars Can't Be Choosers ]
Szerző: Lawrence Block
Sorozat: Bernie Rhodenbarr #1

Kiadó:  Agave
Megjelenés: 2004
Oldalszám:
184
Műfaj: 
krimi
Kulcsszavak: betörés, gyilkosság, humor


Fülszöveg: Bernie Rhodenbarr barátságos fickó, megbízható szomszéd, aki mindig köszön, és elfogadhatóan pókerezik. Választott szakmája viszont sokak szemében nem igazán népszerű. Bernie betörő, aki modern Robin Hood módjára könnyedén szabadítja meg értékeitől New York tehetősebb lakóit. (A szegényektől, állítja Bernie, ugyanis nem lehet mit ellopni.) Bernie azonban nem tökéletes. Néha követ el hibákat. Most például azt, hogy egy ismeretlen megbízásából betör egy tehetős férfi lakásába. Aztán azt, hogy akkor is ott van, amikor a rendőrök rátörik az ajtót. Végül azt, hogy nem veszik észre a hálószobában a frissen megölt férfi holttesttét. Mivel minden afelé mutat, hogy ő a gyilkos, Bernie az egyetlen épeszű megoldást választja: elfut. Abból nem lehet nagy baj. Így veszik kezdetét Bernie Rhodenbarr első kalandja, amelyben meg kell találnia az igazi gyilkost, fel kell kutatnia egy titokzatos kék dobozt, el kell igazodnia korrupt rendőrök és cselszövő nők között, arról nem is beszélve, hogy a parókája minduntalan le akar csúszni a fejéről.
Lawrence Block

Vélemény: Engem átvertek. :D 
Ahogy nagy nyugodtan olvastam Bernie, a tősgyökeres new yorki betörő kalandját, arra gondoltam volna utoljára, hogy a gyilkos kiléte meg fog lepni. A szokatlan, klasszikus detektíves stílus elringatott és jól meg is vezetett. :)) 
Bernie Rhodenbarr igazán szeretnivaló egy balek, viszont a munkájában kimagaslóan ügyes. Imádtam a vén szatyor szomszédját és a főszereplőnk elméletét a becsületről. Néhány helyen elég átlátszó, de azért elnézem neki, mert több a pozitívuma és mégis csak a 70-es években írták. 
Sajnos a köteteket már nem nagyon lehet kapni a boltokban, de azért megpróbálkozom a lehetetlennel, mert az Agave igazán jó munkát végzett a borítókat illetően. Klasszul mutatnak együtt és igazán olvasóbarát a "kiszerelés".  
A könyvvel elég gyorsan lehet haladni, antihősünk belső monológjai pedig kellemesen elszórakoztatnak. Akik a brutális krimiket/thrillereket szeretik, azok készüljenek arra, hogy itt semmi ilyesmi nem lesz, de azért érdemes nekik is elolvasniuk. 

Következő kötetre fel! :))

Értékelés: 5/4


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése