2014. július 30., szerda

Sofi Oksanen: Baby Jane

Baby Jane [Eredeti cím: Baby Jane ]
Szerző: Sofi Oksanen
Sorozat: -
Kiadó:  Scolar
Megjelenés:
2012
Oldalszám:
196
Műfaj: 
kortárs szépirodalom
Kulcsszavak: LMBT, skandináv, depresszió, barátság, szerelem, függőség

Fülszöveg: Mi történt Kormival? A magabiztos, mindenkit elbűvölő lány, aki körül csak úgy pezseg az élet, milyen valójában? Milyen akkor, amikor a pirulák és az alkohol mindent elrejtő gőze nem lengi körül? Mi zajlik a ragadós kacagás, a rummámoros éjszakák legmélyén?
Hogyan történhetett, hogy a város legmenőbb, feketebakancsos leszbije saját otthona rabjaként, az éhhalál szélére sodródva tengeti vegetáláshoz hasonlító „életét”?
A kötet elbeszélőjének nagy szerelme, Kormi elszigeteli magát saját lakásában. Nem vásárol, nem mozdul ki, még csak szemetet sem meri levinni, sőt már éjjel sem merészkedik emberek közé. Szorongástól szenvedve még a legegyszerűbb dolgoktól is visszariad. Kormi hosszú éveken át sikerrel rejtette el lelki betegségét – S AMIKOR MÁR FELTÁRULKOZNA, AMIKOR MINDEN IDEGSZÁLA KÖNYÖRÖGNE A SEGÍTSÉGÉRT, SENKI SEM ÉRTI… A SZAVAK ROSSZKOR, ROSSZ HELYEN HANGZANAK EL, ÉS SÜKET FÜLEKRE TALÁLNAK.

Vélemény: Első Oksanen. Akinek van tapasztalata a depresszióval, akár saját, akár számára fontos emberek bőrén, annak nem hiszem, hogy picsogásnak hatna. 
Nekem se hatott annak, pedig legszívesebben kirángattam volna Kormit a lakásából, vagy felpofoztam volna. Mert az könnyű lenne, ugye? Ha egy arcon csapás megoldana mindent, nem lennének depressziós emberek a földön. De ez nem ilyen egyszerű. Se annak, aki ebben szenved, sem pedig a körülötte lévőknek. 
Oksanen megteremtette a hangulatot. Szétesett, kattant, érthetetlen és dühítő. És annyira valóságos, hogy egy két helyen nem kapsz levegőt, mert eszedbe jutnak olyan dolgok, amikre nem akarsz emlékezni. 
Sofi Oksanen
Aztán pedig ott a másik fele, amit nem tudsz összeegyeztetni a sztorival, vagy csak a mondanivalóval, ha van neki egyáltalán. Aztán mikor már biztos vagy benne, hogy kiismerted a szereplőket, ott a csattanó a végén.

Hiányosságai éppen az erősségében rejlenek. Rövid.
Így ütősebb ugyan, de sok mindenre nem kaptunk választ. Főleg Kormival kapcsolatban. Nem tudjuk meg, miért lett ilyen, csak elénk raknak egy kész karaktert, egy rakás feloldatlan problémával. Rejtély marad a múltja és az ok. Ezt sajnálom. 

Ha Kormi problémáinak gyökere fel lett volna tárva, csillagos kedvenc is lehetett volna, így viszont be kell érnie egy 5 minyonos értékeléssel. :) Biztosan fogok még Sofi Oksanentől olvasni, mert felkeltette az érdeklődésem, és kíváncsivá tett, hogy a Baby Jane kifejtetlensége állandó jellemzője az írónő stílusának, vagy csak most alakult-e így? 

A kiadásról:
IMÁDOM! A Scolar kiadó sok piros pontot szerzett a kiadvány külalakjával, mert figyelemfelkeltő és egyedi. Sofi Oksanen könyveit rendhagyó méretben, négyzet alakú borítóval adták ki, csodás kivitelezésben. :) Abszolút illik az extravagáns írónőhöz. Kellenek a polcomra is.

Értékelés: 5/5




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése