2014. október 14., kedd

Diana Gabaldon: Outlander - Az idegen

Outlander - Az idegen [ Eredeti cím: Outlander ]
Szerző: Diana Gabaldon
Sorozat: Outlander #1 / Arany pöttyös könyvek
Kiadó:  Könyvmolyképző kiadó
Megjelenés: 2010
Oldalszám:
910
Műfaj:  kaland
Kulcsszavak: időutazás, szerelem,Skócia, utazás

Tartalom: 1945-öt írunk. Claire Randall, a volt hadiápolónő éppen a második nászútját tölti a férjével a háború után, amikor keresztülsétál a brit szigetek rengeteg ősi kőkörének egyikén. Hirtelen „sassenach” lesz belőle, vagyis idegen a háborútól és portyázó klánoktól sújtott Skót Felföldön…Urunk 1743. évében.
Miután az általa ismeretlen erők visszasodorták az időben, Claire olyan intrikák és veszélyek közé pottyan, amelyekre az élete is rámehet…továbbá a szívét is összetörhetik. Mert találkozik Jamie Fraserrel, egy lovagias, ifjú harcossal, és innentől úgy érzi, kettészakítja a hűség és a szenvedély, amely a két teljesen különböző férfihoz köti két egymással összeegyeztethetetlen életben.

Vélemény:  
Mindig idegenkedtem az időutazós történetektől. Túl sok a logikai bakik lehetősége, és ha valami nem hiteles, akkor az egészre rá tudja nyomni a bélyegét. Már ha az időutazásos sztori, mint olyan, hiteles lehet. :D Itt is volt, hogy a kis ördög beleduruzsolt a fülembe, de szerencsére Diana Gabaldon történetvezetése kilencven százalékban elterelte a figyelmem. A maradék tíz százalék bosszúságán pedig jótékonyan felülemelkedem.
Diana Gabaldon
A főszereplők a szimpatikus és az unszimpatikus határán mozogtak, néha az egyik, néha a másik irányba kilengve és sajnos gyakrabban ingadozva, mint azt szeretem. Mikor Claire és Jamie belelendültek a huszadik mélyenszántó és puncsos szerelmi vallomásba, már a falat kapartam. Oké, ez egy időutazós, kalandos szerelmi történet, de attól még Jamie  - az állítólagos etalon pasas - kaphatott volna golyókat.
Nagyon tetszett a korabeli gyógymódok, hiedelmek leírása, és a Geillis Duncan szál is, jó lett volna róluk többet olvasni, mert a könyv terjedelme bőven adott volna erre lehetőséget. 907 tömör oldal túl sok, ha valaki nem tudja kitölteni és egy idő után úgy éreztem az írónő ismételi önmagát. Valaki bajba kerül, aztán a másik megmenti és fordítva. Aztán megint és megint. Közben pedig folyamatos kevésbé burkolt szerelmi kitárulkozások és szex. :D.
A többi karakter pedig... Jóformán mindenki elárulná főszereplőinket egy falat sajtért és kenyércsücsökért. Kivétel ez alól néhány rokon, akiket egy kezemen meg tudok számolni. Közülük Jamie nővére volt a kedvencem, mert az öcsikéjével ellentétben, benne volt kurázsi.
Az Outlander egészében véve, nagyon hangulatos könyv: gyönyörű tájleírások és kalandos utazások, amíg csak a szem ellát. De ha kicsit tömörített volna az írónő, vagy csökkentett volna az egy főre jutó bajba jutások számán, sokkal kevésbé gondolkodnék rajta, hogy hány csillagot adjak rá molyon. Nagyon rezeg a léc az 5ös értékelés alatt, de a négy csillagot kevésnek érzem. Legyen egy jóindulatú 5/5, mert biztosan el fogom olvasni a következő részt, és a polcomon is jó lenne látni a köteteket. :))



Értékelés: 5/5




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése