2014. november 27., csütörtök

Luke Delaney: Hideglelés - Sean Corrigan #1

Hideglelés [ Eredeti cím: Cold Killing ]
Szerző:  Luke Delaney
Sorozat: Sean Corrigan detektív #1
Kiadó: Jaffa
Megjelenés: 2014
Oldalszám:
354
Műfaj/Kategória: Krimi 
Kulcsszavak: gyilkosság, nyomozás, rendőrség, brutalitás


Tartalom: Sean Corrigan, a londoni rendőrség tapasztalt nyomozója, karrierje legbrutálisabb ügyén dolgozik. Az áldozat egy fiatal férfi, akivel a saját lakásában, több késszúrással végeztek, ráadásul a különös kegyetlenséggel végrehajtott gyilkosság elkövetője minden nyomot eltüntetett maga után.
Corrigan nyomozó sötét árnyakkal teli gyermekkorát is segítségül hívja, hogy bele tudja képzelni magát a gyilkos bőrébe, és az ő szemével lásson. Az ügy azonban egyre szövevényesebbé válik, és a rendőrök hamarosan egy halálos játszma szereplőivé válnak, amelyben egy bomlott elméjű sorozatgyilkos az ellenfelük, aki minden egyes áldozatával más és más módszerrel végez. Corrigan feladata, hogy a látszólag összefüggéstelen ügyek közt megtalálja a kapcsokat, és elkapja a gyilkost, mielőtt az újabb áldozatokra csapna le
.

Vélemény: Legnagyobb erőssége, hogy egy valódi ex-nyomozó írta a regényt és ennek köszönhetően szívbemarkolóan élethű. A nyüzsgő, hálivúdi túlkapásoktól mentes regény főszereplője, Sean Corrigan, ( aki mintha csak a szomszéd házban lakna) olyan valósághű nyomozás részleteibe enged bepillantást, amit nem gyakran olvasni a bestseller íróktól, bármennyire is szeretem őket. Mert valljuk be, előfordul, hogy a "Hűha" hatás néha a hitelesség rovására megy. Persze, nem lenne izgalmas, ha nem csempészett volna az író egy kis árnyoldalt a nyomozója személyiségébe. Sean szörnyű gyerekkora okozta sötét oldalának segítségül hívása viszont kétélű fegyver, mert lehet, hogy segít neki megoldani a bűntényeket, de közben a mérleg könnyen billenhet a rossz irányba.  
Ami a gyilkosságot és a gyilkos kilétét illeti, ügyesen megoldották nekünk, de nem okozott katartikus élményt. Tetszett, hogy a rosszfiú fejébe, és a gyilkolás pillanataiba is beleláttunk, ami nem kis megelégedésemre egyre gyakoribb a krimik lapjain. :)) A sztori végig izgalmas volt és épp annyira zavart össze, hogy fenn tartsa az érdeklődésem, emellett ügyesen keveredett a klasszikus "kapj-el-ha-tudsz" játék a modern "mindent látó szemmel".
Az értékelést illetően viszont már kicsit bajban vagyok. Mert nagyon tetszett, de maradt bennem hiányérzet, még akkor is, ha nem igazán tudnám megfogalmazni, miben. Én nagyon szeretem, ha a  kegyetlenség ellensúlyozásaként van egy kis melegség, vagy humor a sorok között és talán ezek hiányoztak, nem tudom. Első regényként simán  megállja a helyét az élvonalban, ami mindenképpen nagy szó, de az említett dolgok miatt, nem lenne őszinte az 5/5 pont.

Értékelés: 5/4



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése