2014. december 7., vasárnap

Stephenie Meyer: A burok

A burok [ Eredeti cím: The Host]
Szerző:  Stephenie Meyer
Sorozat: -
Kiadó: Agave
Megjelenés: 2008
Oldalszám:
520
Műfaj/Kategória:   Sci-fi / YA
Kulcsszavak:földönkívüliek, megszállás, szerelmi négyszög, disztópia

Tartalom: A Földet elfoglalta a világűrből érkező idegen faj, amelynek tagjai irányításuk alá vonják az emberek elméjét, miközben testüket érintetlenül hagyják. Az emberiség túlnyomó része feladta, az ő testük már csak egy burok. A betolakodók magukkal hozták a rák ellenszerét, megszüntették a háborúkat, a Földet paradicsommá változtatták. Saját maguk számára.
Amikor egy nagyhírű, különc, világról világra vándorló lélek érkezik a bolygóra, az utolsó lázadók egyikének testét kapja ittlétéhez. A Vándor, aki Melanie Stryder testébe költözik, ismeri a nehézségeket és kihívásokat, amelyekkel szembe kell néznie egy emberi burokban élve. Tud a mindent elsöprő érzelmekről és a mindennél erősebb emlékekről. Egyvalamire azonban nem készült fel. Arra, hogy új testének előző lakója nemhogy nem költözött ki a burokból, de egyenesen visszaköveteli a tulajdonát. Melanie nem hajlandó feladni, nem hajlandó eltűnni.
Ő egy kőkemény lány, aki a végsőkig küzdeni fog a testébe betolakodó idegen létforma ellen.
Melanie megtölti a Vándor elméjét az emlékeivel és képekkel a szerelméről, aki egy távoli helyen bujkál, és még mindig nem adta fel a harcot az idegenek ellen. Mivel a Vándor képtelen ellenállni a rátörő érzelmeknek, vágyakozni kezd a férfi után, akivel még soha nem találkozott. Aztán egy váratlan fordulatnak köszönhetően Melanie és a Vándor szövetségesekké válnak, és a két lélek ugyanabban a burokban vág neki az arizonai sivatagnak, hogy megtalálják a férfit, akibe mindketten szerelmesek…

Stephenie Meyer
Vélemény:  Aki ismer engem, tudja, hogy imádom a megszállós történeteket. Ha a megszállók földönkívüli paraziták, akkor egyenesen rajongok értük. És íme egy dilemma. Van egy megszállós-parazitás könyv, aminek a szerzője Stephenie Meyer. o.O" De hát megszállós-parazitás, de hát Stephenie Meyer, de hát megszállós-parazitás, de hát Stephenie Meyer. :D Végül győzött a kíváncsiságom, gondoltam, üsse kavics. Még szerencse, hogy korán sötétedik, így az éj jótékony leple alatt ki tudtam venni a könyvtárból, úgy, hogy senki se lássa. 
És neki kezdtem. És meglepődtem. És beszippantott. 
Szimpatikus volt Melanie "a tökös csaj", és Vándor a "kiscserkész" duoja. Ők ketten együtt, akármilyen szerencsétlen körülmény apropójából kerültek is össze, jó párost alkotnak. A regény jó kérdéseket vet fel, bármilyen csomagolásban is van tálalva. Megéri-e a tökéletes világ, ha nincsenek benne érzelmek? Ha eltűnik minden, ami az embert, emberré teszi? Élet-e az, ahol működik a létfenntartás és a fajfenntartás, de mélységek és szélsőségek nélkül?
Melanie megmutatja Vándornak, hogy milyen élni. Emberként.És győz. Vándor pedig elindul, hogy a fejében Melanie-val visszatérjen annak öccséhez, és szerelméhez, akiket immár - akaratlanul ugyan, de - ő is szeret. Viszont a nagy lendületben, hogy elérjék célukat, nem számolnak azzal, hogy a közösségben először mindenki csak Vándor ezüstös szemét látja, ami viszont egyenlő a halállal. Hisz éppen ilyen ezüstös tekintetű lények szállták meg a szeretteiket és a világot, tönkretéve és elvéve mindent, ami fontos volt számukra. 
És hogy mivel vett meg magának A burok? 

  • a szeretett férfi reakciója és későbbi viselkedése; így kell ezt csinálni!
  • az idegen lények megszálló világfelépítése, és világszemlélete
  • Vanda fokozatos megtörése, mert hogy a filmmel ellentétben, hónapok telnek el, mire nekiindul

Hihetetlen számomra, hogy ugyanaz írta ezt, mint a Twilightot. Bár az utolsó száz-százötven oldalon már túlcsordult a szentimentalizmus, de a regény 90%-ban zseniális. Kizárólag az említett szenvedés miatt nem lett kedvenc, de ettől még egy szédületes könyv. Szédületesen jó alapötlettel és megvalósítással. :))

Értékelés: 5/5


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése