2015. január 21., szerda

Melina Marchetta: Pizza és kapucsínó

Pizza és kapucsínó [ Eredeti cím:Looking for Alibrandi]
Szerző:  Melina Marchetta
Sorozat: -
Kiadó:  Ciceró
Megjelenés: 2006
Oldalszám:
282
Műfaj/Kategória: ifjúsági
Kulcsszavak: Ausztrália, bevándorlás, tinik, anya-lánya kapcsolat, csontváz a szekrényben

Tartalom: A 17 éves Josephine Alibrandi Sydneyben él olasz származású édesanyjával, aki 16 éves korában szülte a lányát, és egyedül nevelte fel. Josephine csak végzős gimnazista korában – amikor konfliktusba keveredik egy idegengyűlölő osztálytársával – ismeri meg időközben híres ügyvéddé lett apját. Ez az év egyébként is sörsdöntő a fiatal lány életében: nemcsak az első igazi szerelem élményével találkozik, hanem súlyos megrázkódtatások is érik: legjobb barátja öngyilkos lesz, valamint fény derül családjának féltve őrzött titkára is.

Vélemény:  
Külföldi vloggereknek köszönhetem, hogy rátaláltam az írónőre, de szomorúan vettem tudomásul, hogy nálunk alig ismerik, és csak egy könyve jelent meg magyarul. :( Egy barátnőmnek köszönhetően, sikerült is levadászni, ezúton is köszönöm neki!
Melina Marchetta
Melina Marchetta Pizza és kapucsínója, nem szokványos ifjúsági regény és üdítően távol áll a mostanság divatos YA regények idegesítő tinijeitől. A bevándorlók helyzetétől, a lányanyaságon át, a tinédzseröngyilkosságig sok komoly témát érint, és csodás érzékkel lazítja a drámai hangulatot humorral.
Josie igazi tinédzser, aki éles nyelvvel és szokványos tini temperamentummal van megáldva, de a szíve a helyén van, és nem fél vállalni a felelősséget, ha tudja, hibát követett el. Igazi, olasz mátriárka nagyanyja és a szigorú iskolai apácák állandó konfliktusforrást jelentenek számára, amire a felbukkanó apja, csak olaj a tűzre. Felszínre kerülnek a rég eltemetett titkok, és csak Josie-n áll vagy bukik, robbantja-e a bombát vagy sem. Végül, ha ez mind nem lenne elég, az első srác is felbukkan az életében, aki nem könnyíti meg az ambiciózus álmokkal megáldott lány dolgát.
A történet során Josie folyamatosan nőtt fel a szememben és a könyv befejeztével az írónő is az egyik kedvencem lett. Sajnálom, hogy itthon ilyen kevéssé ismert, sokkal többet érdemelne. A Ciceró kiadónak pedig köszönöm, hogy kiadta, még ha ilyen csúnyácska borítóval is. :)

Értékelés: 5/5




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése