2015. február 12., csütörtök

Szabó Tünde: Az alibi - Balla Adrienn #1

Az alibi [ Eredeti cím:-]
Szerző:  Szabó Tünde
Sorozat: Balla Adrienn #1
Kiadó:  Ciceró
Megjelenés: 2014
Oldalszám:
456
Műfaj/Kategória: Ifjúsági
Kulcsszavak: tinik, suli, nyomozás, barátság, humor
Adaptáció: -
Reading Challenge: 50/36. Egy gimiben játszódó könyv

Tartalom:
A cseppet sem átlagos természetű Adrienn, a Bébé tizenegyedikes diákja egy nap borítékot talál a küszöbön. A benne lapuló pendrive Adrienn osztálytársa, Balázs eltűnésének nyomozati anyagát tartalmazza, vagyis annak egy részét.
A helyes, de szemétkedésre hajlamos Balázs pár hónappal korábban lelépett otthonról, mindenki szerint azért, hogy megszabaduljon utált szüleitől.
Adrienn az újonnan felfedezett tények nyomába ered, miközben egyéb gondja is akad. Egyik este a parkban rajtakapja romantikus értelemben foglalt osztálytársát, Katát, a suli fenegyerekével, Janóval.
Másnap egy lány az évfolyamról megvádolja Janót, hogy leütötte és kirabolta, Adrienn viszont tudja, hogy ez képtelenség. Ki kell derítenie az igazságot, bár ellenségeinek száma egyre szaporodik.

Vélemény: 
Ez aztán nem volt semmi!
Annyi magyar ifjúsági szökkent szárba a Szent Johanna Gimi sikere óta, hogy nehéz kiemelkedően újat, különlegeset írni. Szabó Tündének sikerült. Egyedi karaktereket alkotott, méghozzá odavágós intelligens humorral megáldva.
Adrienn és Karesz barátsága előtt először értetlenül álltam, elvégre semmi közös nem volt bennük, aztán persze szépen kibontakozott előttünk a hasonlóság és, hogy valójában igenis törődnek a másikkal. Karesz ikertesója Márk pedig ...khm...remek lehetőségeket rejt magában...Bang! és a fejemben bujkáló vénasszony, máris kombinálni kezdett. :D Mielőtt durva spoilerekkel dobálóznék, inkább hagyom a szereplők kapcsolatát és áttérek a cselekményre.
Annak idején imádtam a Veronica Mars című sorozatot és durva déjá vu-m támadt a könyv olvasása közben, persze maximálisan pozitív értelemben. Balla Adrienn a mi magyar Veronica Marsunk. :) Találékony gimis leányzó, erős igazságérzettel és hűséges, segítőkész barátokkal. Ami a krimiszálat illeti, először a pendrive misztériuma (a lány osztálytársának eltűnése) kerül terítékre, majd mellette párhuzamosan több szálon is elindul egy-egy rejtély, amit Adriennek meg kell oldania.
Egy két gyerekbetegséget leszámítva, Szabó Tünde első könyve fantasztikusra sikerült! Ami a negatívumokat illeti, csupán az elején volt jellemző. Kicsit kusza volt, hogy ki kivel van/ki kicsoda, illetve sok helyen nehezítette a megértést a körülményesség, de ezeket hamar levetkőzte az írónő (vagy csak én szoktam meg a stílusát). Sokáig gondolkoztam az értékelésen, de mikor egy különösen fárasztó napon, a második kötet tudata volt az egyetlen, ami felvidított, úgy gondoltam megérdemli az 5 minyont. :))

Értékelés: 5/5


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése