2014. október 21., kedd

Swati Avasthi : Ököl/Jog

Ököl/Jog [ Eredeti cím: Split]
Szerző: Swati Avasthi
Sorozat: Vörös pöttyös
Kiadó: Könyvmolyképző kiadó
Megjelenés: 2013
Oldalszám:
294
Műfaj/Kategória: YA 
Kulcsszavak: családon belüli erőszak, tini, testvéri kapcsolat

Tartalom: A tizenhat éves Jace Witherspoon apja keze által átrendezett arccal régen látott testvére küszöbéhez ér 3,84 dollárral és egy titokkal. Megpróbál tovább lépni, új barátokat, új iskolát és új munkát találni, de hiába minden, ha nem képes elfelejteni, amit maga mögött hagyott. Édesanyját még mindig markában tartja az apja. És volt barátnője egy titkot őriz – ki tudja meddig. Kiderül, hogy vannak dolgok, amiktől nem lehet csak úgy elsétálni. – Swati Avasthi lebilincselő képet fest arról, hogy mi történik utána. Miután, azt mondod, elég, miután lelépsz hogyan kezdj el ismét élni? Az olvasó egész biztosan nem tudja abbahagyni ezt a letehetetlen könyvet.

Vélemény:
Swati Avasthi
Idén ez a második YA könyvem a témában és határozottan állíthatom, nagyobbat ütött, mint az előző. Próbáltam nem összehasonlítani a kettőt, de minden igyekezetem ellenére, csúfosan elbuktam már az elején. 
Főszereplőnk, Jace, egészen más, mint az Elakadó lélegzet (Rebecca Donovan) Emmája. Míg utóbbi maximálisan alárendelt és passzív szenvedője ennek a helyzetnek, Jace gyakran direkt módon irányítja magára apja haragját, hogy az ne az anyját verje. Míg Emma kizárólag a szerelme újdonsült befolyása miatt képes lépéseket tenni, addig a srác önállóan hozza meg a végső döntést. 
El kell mennie, ha nem akar olyan lenni, mint az apja
Nem akarok statisztikákkal dobálózni, de Swati Avasthi olyan - romantikus giccstől mentes - regényt alkotott, ami élethűen mutatja be a bántalmazó-bántalmazott kapcsolatot, illetve a szenvedő fél belső vívódásait, késztetéseit és a károkat, amiket a hosszan tartó abúzus okozott nála. Mindezt tinédzsereknek is fogyasztható formában. Ne felejtsük el, hogy ez egy Young Adult regény; nem a brutalitás naturalista ábrázolása a célja, hanem a fiatal főszereplő harcának bemutatása, a karakter korcsoportjába tartozók számára.
Egy ilyen helyzetből, mint amibe a főszereplő srác is került, iszonyú nehéz kitörni veszteségek nélkül. Ez alól Jace sem kivétel. Sőt. A könyv éppen ott kezdődik, mikor már megtörtént a "kár", és a kérdés éppen az, hogy képes lesz-e e túllépni rajta, vagy elbukik és indul-e minden elölről.
Ebben segítséget jelenthet számára a régen nem látott testvére, Christian (szintén tele lelki és testi sebekkel) és annak barátnője, Marianne. Meg kell mondjam, hogy a könyv rövidsége ellenére ennyire ambivalens érzelmeim, mint Marianne-nel, még nem voltak szereplővel. Hol elküldtem volna a francba, hol ott álltam mögötte, hogy "ezazcsakígytovább". Apró pici kopogtatásokkal törte fel Jace páncélját, még ha nem is indult rózsásan a kapcsolatuk. Kitartott, mikor a srác bátyja már feladta volna és nem engedett az elveiből: a dolgokat nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Nagyon megszerettem a végére, hiányozni fog. 
Ha lenne osztályzat az ötös és a kedvencelés között,az Ököl/Jog most az kapná. Rebecca Donovan könyvére 5öst adtam, de az ennek a nyomába sem ért. És végre valami, amiből nem akarnak trilógiát csinálni! Halleluja! :)) Keményen vacillálok lerontsam-e az Elakadó lélegzet értékelését 4esre, mert nem érzem egyenrangúnak ezzel a könyvvel, de inkább alszom rá egyet. Az Ököl/Jog viszont mindenképpen megérdemli az ötből ötöt. :)))

Értékelés: 5/5




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése