2015. március 8., vasárnap

Meg Rosoff: Majd újra lesz nyár…

Majd újra lesz nyár… [Eredeti cím: How I Live Now]
Szerző:  Meg Rosoff
Sorozat: -
Kiadó:  Európa
Megjelenés: 2013
Oldalszám:
224
Műfaj/Kategória: ifjúsági
Kulcsszavak: harmadik világháború, szerelem, disztópia
Adaptáció: Van [imdb]
Reading Challenge: 50/27. Egy egy nap alatt elolvasható könyv

Tartalom: Daisyt, míg apja rémes, új felesége gyereket vár, lepasszolják nyaralni a vidéki rokonokhoz. Egyik ámulatból a másikba esik: sosem hitte volna, hogy vannak tizennégy éves srácok, akik cigiznek, autót vezetnek, és egyáltalán: olyan szabadok, mint bármelyik felnőtt. Daisyt elvarázsolja a szabad élet, na meg az unokatestvére, Edmond. Főleg az után, hogy felügyelet nélkül maradnak, mert kitört a háború. A háború, amelynek méreteit és súlyát képtelenek felfogni egészen addig, amíg be nem kopogtat hozzájuk egy rokonszenvesnek távolról sem nevezhető alak személyében…

Vélemény: 
Furcsa zsibbadtság telepedett rám, miután becsuktam a hátlapot. 
Végiggondolva a történteket, az a legnagyobb erőssége a könyvnek, hogy mennyire földhözragadt. Zavarodottság, káosz és szorongó jövő-nélküliség, avagy mi történik akkor, ha kirobban a harmadik világháború, a gondviselő felnőttek több ezer kilométerre vannak, nekünk pedig nem hogy ráhatásunk, de még rálátásunk sincs az eseményekre. 
Meg Rosoff
Meg Rosoff elképzelte, hogy milyen lenne... én pedig átéltem vele. Nincs szuperhatalom, nincsenek szuperkatonák, nincsenek kiválasztottak... sem teátrális nagyjelenetek. Daisy-t nem érdekli a háború, nem akar részt venni benne. Nem szeretne mást, mint Edmonddal lenni. Sokáig éreztem úgy, hogy csak sodródik, ami kevésbé szimpatikus, ám annál életszerűbb. Sokszor nehéz volt vele azonosulnom. Zavart, hogy nem tudok semmit az ellenségről, sem az előzményekről.... de ez egyéni szoc. probléma. Nem ez volt a lényeg. Azaz éppen az a lényeg,  hogy ez mind nem lényeg. (?!) :D 
A filmet hamarabb láttam, de a könyv így is tudott újat adni, köszönhetően a karakterek előbbiben való összekuszálásának. Daisy vászonbéli karaktere sokkal neurotikusabb, mint a regényben. Elsőfokú unokatestvérével való kapcsolata viszont épp annyira zavarba ejtő mindkét változatban.
A könyv gyorsan olvasható, egy hosszabb vonatútra (vagy kettőre) éppen ideális. Mindenképpen hagyj magadnak időt rá a végén, hogy kattogj rajta picit. Megéri. :)

Értékelés: 5/5



  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése