2015. április 7., kedd

Kami Garcia: Unbreakable – Törhetetlen

Unbreakable – Törhetetlen [Eredeti cím: Unbreakable]
Szerző: Kami Garcia
Sorozat: Légió #1 / Vöröspöttyös
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2014
Oldalszám:
296
Műfaj/Kategória: ifjúsági irodalom
Kulcsszavak: szellemek,démonok, tinik, szerelem, harc,
Adaptáció: -
Reading Challenge: 50/34. Egy könyv, amelyben szerelmi háromszög van


Tartalom:
Miután Kennedy Waters holtan találja édesanyját, fenekestül felfordul az egész élete. Az ideig meg sem fordul a fejében, hogy a világot valójában a sötét szellemvilág lényei irányítják. Erre akkor döbben rá, amikor egy ikerpár, Jared és Lukas Lockhart betörnek Kennedy szobájába, és elpusztítják azt a veszélyes szellemet, amelynek a lány megölése lett volna a feladata. A testvérektől tudja meg, hogy édesanyja egy titkos ősi szervezet, a Légió tagja volt, melynek célja és feladata a világ megvédelmezése egy bosszúszomjas démontól. És a szervezet öt tagját ugyanazon az estén gyilkolták meg. Most Kennedy-nek kell átvennie anyja szerepét a Légióban, hogy fényt derítsen az igazságra, és hogy életben maradjon. Két másik Légió-tag, Csuhás és Alara segítségével a fiatalok azt a fegyvert keresik, amivel elpusztíthatják a démont. Útjuk során a démon általa irányított szellemekkel is felveszik a harcot.


Vélemény: Rászolgáltam.
Nem tudok másra gondolni, mint hogy karmikusan érdemeltem ki a pillanatot, mikor úgy gondoltam, nekem ez jó lesz. Csak egy kérdés jutott eszembe, miután elolvastam: Miéééééééértt?!?!?!?!
Emlékszem, a könyv megjelenése után, milyen sokan mondták rá, hogy az Odaát-ra emlékeztet. Én hülye meg bedőltem. Mint diétázó patkány a korpás keksznek.
Kami Garcia
Kennedy Walters egy ostoba liba. Se több, se kevesebb. A hősszerelmes ikrek, akik abban a szent pillanatban belezúgnak a lányba, amint meglátják, pedig szánalmas idióták. Azt állítják, egy-egy területen vérprofik, de a közelharcban jeleskedő testvér, mindig feladja harc nélkül, vagy ő az első, akit kiütnek, mikor akció van. A másik két karakterről egyelőre csak azért nem írok, mert felháborítóan papírkönnyűek. Kizárólag olyan funkciókat töltenek be, ami jelentősen megkönnyítette a szereplők (és legfőképpen az írónő) dolgát. Az egyik a pénzt adja, hogy tinédzser világmegmentőink ne haljanak éhen, a másik pedig a pénz maradékából szuper szelleműző-démonirtó kütyüket gyárt. Hű. 
És hogy miért olvastam el? Sajnos éppen a világ legidegesítőbb (igen, megnyerte magának, túl tesz a Bella-Edward-Jacob trión is) szerelmi háromszöge miatt. Mert kellett a Reading Challenge kihíváshoz egy ilyen könyv is, bár utólag - az asztalt fejelve - úgy gondolom, körültekintőbben kellett volna választanom. 
Lássuk a sztorit. Hm. Khm. Öhm. Pfff.... Elnézném a gyenge lábakat, ha azokat nem az idegesítő szereplők mozgatnák. Az alapcselekmény nem lenne rossz: adott egy titkos társaság, akik üldözik a szellemeket, démonokat stb. De amit egy könyvön el lehet rontani, azt itt sikerült.A karakterek, a kapcsolatok, a logikai szálak, minden egy hormontúltengéses tinédzser agyszüleményei. Vagy legalábbis úgy érződik. A Törhetetlen tökéletes példája annak, miért nem működhet SOHA a "tinik megmentik a világot"-elgondolás, még akkor sem, ha fikcióról van szó. Mikor a szerelmi hisztéria, a tinirinya, a féltékenység, a klikkhez tartozás sokkal fontosabb, mint mondjuk a küldetés, amire születtek. Vagy épp nem születtek, ahogy ezt esetükben látjuk.
Nem szeretnék belemenni abba, hogy szétboncolom a könyvet oldalról-oldalra, pedig istenemre legszívesebben azt tenném. De mivel a rákövetkező sorok, sokkal inkább hasonlítanának egy vágóhídi mészárlásra, mint vélemény nyilvánításra, lemondok róla. Maradjunk annyiban, hogy ez a könyv rossz, vagy ami még megmentheti: nem nekem írták. Felbőszítenek az illogikus mozzanatok, ahogy a gyökér főszereplők és a még kevésbé intelligens értük civakodó alfahím-kezdemények is. (Persze a vezéregyéniség-jellem is csak álca, hiszen a "tökösgyerek" legalább annyit zokog és picsog, mint a csaj, akibe beleszeretett). Szörnyű. :(
Ha még egyszer olyan könyvet vennék kezembe, amihez Kami Garciának köze van, csapjatok agyon. 

Értékelés: 5/2



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése